Vaarbewijs

Kun je bij jullie zomaar zo’n boot huren, heb je daar geen vaarbewijs voor nodig? Tsjong, wat bijzonder!
Dit zijn veel gehoorde opmerkingen het afgelopen jaar in mijn omgeving. Mensen die er verbaasd van staan dat je voor een boot voor 10 personen geen vaarbewijs nodig bent en dat iedereen zo’n schip zomaar mag ‘meenemen’.

Ik zeg: gelukkig maar! Het zou natuurlijk zonde zijn als we het in Nederland gaan verplichten om iedereen die op het water zit een vaarbewijs te laten halen. Dat zou betekenen dat we allemaal een theorie examen moeten doen, zodat we de regeltjes kennen, maar eigenlijk nog steeds niet kunnen varen. Want dat is er eigenlijk aan de hand, het vaarbewijs is maar een theorie cursus.
Heb je dat gehaald, dan weet je veel over varen, maar echt kunnen varen is een tweede.

Bij autorijden is het hetzelfde, want op de dag dat ik m’n rijbewijs haalde kwam m’n vader naar me toe en zei de wijze woorden: mooi, dan kun je nu echt leren rijden, want dat leer je pas door het heel veel te doen en door ervaringen op te doen.

Datzelfde is natuurlijk ook zo met varen, want we kunnen wel in een boekje lezen wat er gebeurt als we achteruit varen met een rechtsdraaiende schroef, maar pas als je het ervaart weet je wat het echt in houdt. En we weten ook wel dat een boot niet een rem heeft en niet gelijk stil ligt, zoals onze auto wel doet, maar pas als we dat ervaren begrijpen we het.
Dit zijn allemaal dingen waarom wij blij zijn dat het vaarbewijs niet verplicht is in Nederland, want varen leer je pas door te doen. Gelukkig hebben wij een hele fijne samenwerking met Vaarschool Noord Nederland en gaan onze gasten dit ook steeds meer waarderen.

Gewoon voor de start van de vakantie een cursus van 2 of 4 uren met een ervaren instructeur die alle geheimen van het varen met zo’n schip vertelt en uitlegt, die de trucjes en de handigheidjes kent zodat het begin van de ervaring er is. Pas als we dan een week hebben gevaren kunnen we zeggen, ik ben een schipper!

 

Met vriendelijke groet,

Nanne Piter Lenes