Noordoostroute

Route

 

De Noordoostroute leidt u door twee beschermde natuurgebieden; “Princenhof”en het “Lauwersland”, met zijn machtige Lauwersmeer.

De route is, net als het gebied, zeer gevarieerd. Er zijn slechts twee korte stukjes te varen op het Prinses Margriet- en het van Starkenborgkanaal (veel beroepsvaart). Het grootste gedeelte zijn kleien, smalle rivieren en kanalen. Het speciale van deze route is, dat er niet veel verkeer is, doordat het grootste gedeelte van de route voor schepen met een doorvaarthoogte van meer dan 2.40 m niet bevaren kan worden.

Voor beginners is deze route minder geschikt, omdat er op het grote kanaal veel beroepsvaart is (klein gedeelte van de route). Daarnaast kent de route veel smalle wateren en sluizen. Als u de Noordroute wilt varen met een huurboot van Yachtcharter Sneek, is enige ervaring in uw voordeel.

Overnachtingsvoorstellen:
1. Princenhof/Eernewoude • 2. Kollum • 3. Winsum • 4. Zoutkamp • 5. Dokkum • 6. Leeuwarden

Princenhof:
“De Princenhof” en “De Alde Feanen”bij Eernewoude behoren tot de mooiste ongerepte natuurgebieden van Nederland.
Met zijn prachtige plassen en vaarten is het een uniek gebied om te varen.

Kollum:
Het dorp Kollum is centraal gelegen tussen Leeuwarden, Drachten en Groningen. Het ligt in de onmiddelijke nabijheid van één van de belangrijkste natuur- en recreatiegebieden van Friesland; het Nationaal Park Lauwersmeer.

Kollum is een aantrekkelijke plaats voor watersporters, met een jachthaven op loopafstand van het gemoedelijke centrum.

Winsum:
In Winsum zijn tal van schitterende vaarroutes langs uitgestrekte weilanden, eeuwenoude kerken, sluizen en boerderijen. Winsum is niet zo bekend, maar des te verrassender is het om hier te varen met uw huurboot.

Zoutkamp:
Zoutkamp is bekend als vissersplaats. De naam geeft echter aan dat er in oude tijden een andere activiteit belangrijk was; de zoutwinning. Dat gebeurde uit zoutveen. Het visserijmuseum is een bezoek meer dan waard, maar verder vindt u hier vooral rust.

Dokkum:
Dokkum is de noordelijkste stad van Nederland en is één van de Friese elf steden. Dokkum heeft een rijk verleden en telt meer dan 140 rijksmonumenten. Het is een gezellige plaats met veel winkels en restaurants. Yachtcharter Sneek beveelt u deze prachtige stad van harte aan.

Leeuwarden:
Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is niet alleen bekend om de elfstedentocht. In het historische hart van Leeuwarden liggen de oude markten. Een overzichtelijk netwerk van straten en pleinen met tal van leuke en interessante winkels en horecagelegenheden. Of u nu internationaal wilt eten, de friese biologische keuken wilt uitproberen of liever gaat voor de Hollandse pot, u vindt het allemaal. Ook zijn er veel uitgaansmogelijkheden.